Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

KILOMETROVNÍK - moc fajnová buchta

0.0
KILOMETROVNÍK - moc fajnová buchta

Potřebné ingredience

TĚSTO: 28 dkg cukru krupice, 4 vejce, 8 lžic vlažné vody, 8 lžic oleje, 18 dkg polohrubé mouky, 10 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, kakao, trochu mléka *** KRÉM: 1/4 l mléka, 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku, 1 vrch.lžíce hrubé mouky, 3/4 másla, 15 dkg moučkového cukru *** NA OZDOBU: 1 a 1/2 čokolády na vaření, kousek ztuženého tuku Omega, trochu mléka

Postup přípravy

TĚSTO:
cukr, celá vejce, vlažnou vodu a olej ušleháme a k tomu za stálého šlehání přidáváme smíchanou polohrubou mouku, hladkou mouku a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na polovinu (nejlepší je si těsto odvážit, aby byly opravdu oba hřbety stejné). Jedna polovina zůstane světlá a do druhé poloviny přidáme kakao (tím kakaem to těsto opět zhoustne, takže potom lehce ředím mlékem). Těsta nalijeme do dobře vymazaných a hr.moukou vysypaných srnčích hřbetů. Na plechu dáme do vyhřáté trouby a při 180°C pečeme asi 35-40minut. Když těsto asi v polovině pečení navrchu zezlátne a vytvoří se "krusta", přikryju formy alobalem, aby se těsto dobře propeklo a přitom se vršek nespálil). Po vyndání z trouby ihned hřbety vyklopíme z forem a necháme vychladnout.

KRÉM:
V průběhu pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme kašičku - 1/4 l mléka, 1 vrch.lžíci vanilkového pudinku a 1 vrch.lžíci hr.mouky rozmixujeme, za stálého míchání uvaříme a za občasného zamíchání necháme vystydnout.
V mixéru (nebo ručním šlehačem) rozšleháme 3/4 másla s 15 dkg moučkového cukru a potom postupně po lžících přidáváme vychladlou kašičku.

Vychladlé hřbety rozkrájíme podle hřbetů a mažeme krémem. Opakovaně střídáme světlý plátek s tmavým.
Potom polijeme čokoládou (tu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme kousek tuku a trochu mléka) a dáme do lednice vychladit. Po vychladnutí příčně-šikmo krájíme ... v řezu se nám zobrazí obě barvy těsta.

JE TO OPRAVDU MOC FAJNOVÁ BUCHTA , KTERÁ KRÁSNĚ VYPADÁ A HLAVNĚ JE JÍ HODNĚ !!!
Já ji dělám hlavně při slavnostních příležitostech. Přeji dobrou chuť.

z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto

vznikne hladké těsto

těsto rozdělíme na polovinu a jednu část obarvíme kakaem

těsta nalijeme do dobře vymazaných a hr.moukou vysypaných srnčích hřbetů. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C si 35-40 minut.

v průběhu pečení si nejprve připravíme kašičku

upečené hřbety ihned opatrně vyklopíme z forem

vyklopené hřbety necháme vychladnout

vychladlé nakrájíme podle hřbetů

připravíme si krém

krémem slepujeme střídavě světlé a tmavé plátky

polijeme čokoládou a necháme v lednici vychladnout

při podávání šikmo krájíme ... tak aby se nám v řezu objevily obě těsta

dobrůtka připravená ke konzumaci ... je to lehoučké, křehké a jen se to rozplývá na jazýčku !

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pesi 22. 5. 2008, 8:19
Dobrý nápad, zítra udělám na mé narozky. Moje mamka ji hodně dělávala a říkali jsme jí Jeden metr pochoutka! Díky za inspiraci, jinak ji máte přesně takovou, jakou si pamatuji od mamky. ps: také dávám máslo do čokolády, zdá se mi chutnější než 100%tuk. Mějte se krásně! Simča (Y)
Eillee 21. 5. 2007, 11:03
Kilometr patri u nas take k oblibenym. Jen delam trochu jiny krem - uvarim klasicky puding, jen v polovicnim mnoztvi mleka, aby byl pekne husty a pak zasleham cele maslo s trochou cukru. Kremu je dost, takze s tim pomazu i oba hrbety a cokoladou jen dozdobim. Do kremu se take muze pridat silna kava nebo mlete orisky, takze pak je kazdy hrbet jiny. A jak pisete, ze je toho dost a vydrzi to na vice dni - my jsme doma dva a posledne vydrzely jeden den :-D.
Ivacha 9. 4. 2007, 12:53
Janí, tak jsem díky Vám měla na Velikonoce upečeno něco nového a fakt moc moc dobrého. Všem chutnalo, každý řez obdivoval. Díky za receptík, vyzkouším Vaše další (clamp) (clamp) (clamp) Iva
jafo 9. 4. 2007, 23:20
@Ivacha Moc děkuju Ivo za pochvalu, vážně z toho mám velikou radost. Tyto řezy se skvěle hodí na nějaké slavnostnější příležitosti a hlavně je toho opravdu hodně, takže se podělí hodně lidí, nebo vydrží na více dní. A díky krému jsou řezy dlouho vláčné a nevyschnou. A pokud vyzkoušíte i některý z mých dalších receptů, budu jedině ráda . Tak zase písněte. Hezký večer, Jana (L) (F) (F) (F)
BLANKA 9. 4. 2007, 8:42
Tak se povedl a jsme moc spokojení a nebylo to tak těžké jak to vypadá (Y) (clamp) (clamp) (clamp).Blanka
jafo 9. 4. 2007, 23:26
@BLANKA Blanko, moc děkuju za milý komentář. Řezy opravdu nejsou vůbec složité, jen je s nimi trochu piplačka při slepování plátků a při polévání čokoládou. Rozhodně ale stojí za to, ale to už teď víte sama. Budu ráda, pokud se u Vás tento receptík usadí mezi oblíbenými. Hezký večer, Jana :-) (L)
BLANKA 6. 4. 2007, 21:46
(Y)Taky se na něho chystám,jen když ho vidím mám na něho chuť a doufám že se podaří |:o) (clamp)Blanka
broučci 24. 3. 2007, 23:12
Dobrý den Jani, dnes jsem vyzkoušela Váš kilometrovník a je opravdu moc dobrý. Řezy báječně vypadají, přidám si je k receptům které mám ověřené a určitě zase někdy upeču!!!!!! (F)
jafo 26. 3. 2007, 21:47
@broučci Udělala jste mi Marcelko velikou radost, moc díky za pochvalu. Hlavně, že jste spokojená Vy. Sice je s těmito řezy trochu piplačka, ale stojí to za to. Hezký večer. Jana (F) (F) (F)
leni0323 21. 3. 2007, 14:33
známý a velice dobrý recepisek, dala bych si dala (^) (D)
backa 21. 3. 2007, 14:32
Máte ten kilometrovník úúúžasnej,pomalu si chystám výběr co budu péct na Velikonoce a tak jsem si vybrala ten Váš kilometrovník.Potom napíšu jak se mi vyvedl. (clamp)Dík za recept (L)
jafo 22. 3. 2007, 23:25
@backa To mě Táňo moc těší, že Vám můj recept přišel vhod. Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. Řezy jsou opravdu křehké a moc chutnají. Tak mi pak napište zprávičku, jak to dopadlo. (F) Jana
berunecka 12. 3. 2007, 21:03
Je to opravdu dobrůtka (Y) Mám recept od skorotchyně a po "metru" se vždy jen zapráší |:o) Dělala jsem jí zrovna dnes.Jen místo mouky, dávám do krému dětskou krupičku (Y)
pavlinice 11. 3. 2007, 22:12
Já chápu,že jsem vás naprudila,ale jiná fakt asi nebudu,sorry.Když si přečtete co jsem psala níž tak jsem jednou dala máslo do čokolády a ono se to oddělilo. ;-)Tenkrát jsem to zkoušela namazat,ale nešlo to :-Dtak mi to trochu připomělo tu vaší polevu.Já jí tenkrát musela vyhodit a tak jsem si vynadala a byla naštvaná.Jak mi vše došlo,to jak jsem pitomá tak jsem se tomu nasmála.Vaší polevu neodsuzuji,ale mám moc velkou fantazii tak se nezlobte. :-$
mi-ky 10. 3. 2007, 20:11
tak dnes jsem jí dělala a slavila velký úspěch. Doporučuji :-) |:o) (clamp)
jafo 11. 3. 2007, 22:01
@mi-ky Jani jsem moc ráda, že jste spokojená a že vám chutná. Je milé, když rodinka pochválí kulinářský výtvor. To se to pak kuchtí. Můj manžel je taky takový, nikdy nezapomene říct, že si moc pochutnal nebo že to bylo skvělý. To ta práce v kuchyni hned baví mnohem víc, když člověk vidí, jak mají druzí boule za ušima. Díky Jana (L) (F)
pavlinice 10. 3. 2007, 16:05
Jo tak tomu se u nás říká metrová buchta.Nekoukala jsem jestli i suroviny dáváte stejné,jen ta vaše poleva je trošku *-)no prostě prosvítá.A chybí tam i rum,teda alespoň mě. ;-)
jafo (upraveno) 11. 3. 2007, 20:30
@pavlinice No, uznávám, že mi hřbety pod čokoládou prosvítají, ale pokud se to někomu nelíbí, tak si může té čokolády přeci udělat víc. A každý ať si vaří čokoládu tak jak je zvyklý. Mimochodem, už jsem tedy v receptu upravila množství z 1 na 1,5 čok.na vaření. Na slabší vrstvě čokolády se snad buchta nezhroutí. Já jsem celý pátek trávila v kuchyni, protože jsem chystala pohoštění na oslavu manželových 35. narozenin. Pekla jsem právě KILOMETROVNÍK a ještě co mám v receptech uložené KARAMELOVÉ ŘEZY, dále jsem dělala LUXUSNÍ MINIROHLÍČKY dle receptu paní Lucie ID 8216 a ještě jsem pekla z listového těsta šneky plněné šunkovým salámem a plátkovým sýrem no a do toho jsem ještě vařila k obědu guláš s těstovinama. Chtěla jsem mít všechno čerstvé, dobré. Za celý den jsem se téměř nehnula od linky a k tomu mám ještě 19měsíčního dost aktivního synka Matýska, který je pořád v pohybu ... jindy mi hodně pomáhají dcerky (14 a11 let), ale tento týden měly prázdniny a obě byly u babičky, takže jsem vlastně při všem tom kuchtění ještě dohlížela na kluka a nebyla jsem až tak důsledná ve vzezření toho kilometrovníku. Hodně jsem pospíchala, aby mi to všechno odsejpalo od ruky. A jako bych toho neměla dost, tak jsem si ještě fotila postup výroby obou buchet. Co se ale týče toho kilometrovníku, tak jsem vlastně fotila narychlo ještě neztuhlou čokoládu hned po polití, navíc i ten blesk to divně rozzářil, takže po vychladnutí to téměř průsvitné nebylo. A u této buchty jí stejně nikomu neukazuju vcelku, ale na stůl servíruju nakrájenou na plátky, které jsou položené na tácku a vypadají hodně dekorativně a nikdo nepozná, že je okolo slabší vrstva čokolády. Jinak ale oslava se nám vydařila, příjemně jsme se bavili a hlavně návštěvě i nám všechno moc šmakovalo ... i ten slabě politý kilometrovník. Nikdo nekritizoval, všichni naopak moc chválili. Jana
bubík4 12. 3. 2007, 21:14
@jafo Jani,nic si z toho nedělejte. Jste šikulka, nadělat takových dobrot a věřím, že všichni jen chválili!!!! Vypadá to nádherně, kdybych měla ty formy, hned to zkusím!!! (Y) |:o) (F) (F)
Jitule64 10. 3. 2007, 19:06
@pavlinice Myslíte "metrdort"? Ten se dělá z Bé-bé sušenek. Taaaaaaaaky dobrota! :-P :-P :-P
Katy9 10. 3. 2007, 16:00
Prosím do čokolády na vaření - na tu polevu něco ještě přidáváte??? Máte to krásně nafocené...mňam.. díky..Katka
jafo (upraveno) 11. 3. 2007, 20:27
@Katy9 Čokoládu na vaření rozehřeju ve vodní lázni a přidávám do ní kousek másla (nebo ztužený tuk Omega) a ještě to trochu naředím mlékem, aby byla čokoláda hezky jemná. Ono to pak na buchtě zase krásně ztuhne. Jinak díky za pochvalu, moc to potěší. A neváhejte a vyzkoušejte. Není to nic těžkého, i když si s tím člověk musí trochu pohrát. Stojí to ale za to! :-) Jana
pavlinice 10. 3. 2007, 17:29
@jafo Aha,tak proto ta průhledná poleva na vašem obrázku. *-)Do čokolády na vaření nikdy ne máslo.Doporučím 100% tuk třeba tu Omegu co píšete a pro zjemnění raději sušené mléko,sunar.... (Y)
Jaruš53 10. 3. 2007, 19:06
@pavlinice Pavlínko, nemáte pravdu, že když se ředí čokoláda na vaření máslem, že je průsvitná. Já dávám jedině máslo a polevu mám krásně tmavou a neprosvítá. Je krásně hladká a lesklá.
pavlinice 10. 3. 2007, 22:22
@Jaruš53 *-)No já jednou neměla 100% tuk do čokolády na naředění a tak jsem dala máslo.Bohužel se to máslo oddělilo a zůstalo plavat nahoře a (N)musela jsem to vyhodit.Asi taky záleží na značce čokolády,ale fakt od té doby používám pouze 100% tuk.Jinak taková ta domácí klasická poleva se taky dělávala ze 100% tuku,cukru moučka,solamylu a kakaa.Já přidávala ještě ten sunar a jsem si jistá,že v tomhle případě použít máslo tak to opět letí do koše. (N)No neva,každý ať to vyzkouší a uvidí. (Y)
BLANKA 6. 4. 2007, 21:50
@pavlinice Záleží čemu říkáte máslo :-D
Lukrato 10. 3. 2007, 10:16
Tak téhle mňamce se u nás říká "metrová roláda" Všem ji moc a moc doporučuju, je fakt vynikající !!!! A další výhodou je, že je ji hodně, vlastně opravdu skoro "kilometr" :-) :-) :-)
mi-ky 10. 3. 2007, 10:13
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie